21 Haziran 2013 Cuma

SOĞUK ÇAYIN FAYDALARI



Çay kültürü, Türk toplumunda uzun zamandır kök salmış, hatta etrafında hallice bir geleneğin de oluşmasına zemin hazırlamıştır. Elbette kendimizden bahsettiğimizde ilk aklımıza gelen şeylerden biri de ince belli bardaklarda tavşan kanı diye tabir edilen çaydır.
Fakat bir de soğuk çay diye bir şey var ki halkımız baştan beri bunun nasıl bir damak tadı olduğunu
anlamakta güçlük çekti. Alışmayı bir yana koyalım! Çünkü çay ki, ince belli bardakta, sıcak sıcak içilir.




Peki nedir bu soğuk çay? Bir kere ice tea tam anlamıyla soğuk çaydır demek güç. Zira ice tea ürününde ciddi miktarda katkı maddesi ve tatlandırıcı mevcut. Hal böyleyken "çayın soğutulmuşudur işte canım" diyemeyiz.

Soğuk çay tercih edilebilir bir tattır. Hepimiz biliyoruz ki, kavurucu yaz günlerinde kaynar suyun "harareti aldığı"na inanası gelmeyen çok kişi var.

Gelelim soğuk çayın muhtemel faydalarına,
öncelikle, konuyla ilgili ciddi bir bilimsel çalışma mevcut değil. Yani şu şu faydaları ispatlanmıştır denilemez. Fakat mevcut bilgilere dayanarak uzmanlar bazı noktalara dikkat çekiyor:

Çeşitli şekillerde yapılan soğuk çaylar (tarçınlı, kuşburnulu,bergamotlu,yeşil çaylı) metabolizmanın hızlanmasına  yardımcı oluyor.
Yaz günlerinin kavuruculuğu dikkate alındığında içimi keyifli ve kolay oluyor elbette.
Diyette olanlar için soğuk çay, şekersiz şekilde tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırarak sindirim ve yağ yakımında yardımcı oluyor.
Elbette evde hazırlayacağınız karışımlardan bahsediyoruz..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder